Sıfırdan bir wordpress teması yapımını ve wordpress’e entegre etmek için gerekli bileşenlerinde barındığı bu makalemde öncelikle temayı parçalamayı göstereceğim.Öncelikle wordpress tema yapımı için html bir temaya ihtiyacınız var. Hazır almak yerine kendiniz kodlarsanız bölme işlemini daha rahat yaparsınız. Temel birkaç bölme işlemini yapmak zorundayız. Worpdress’in kendi fonksiyonlarını kullanarak uygun bir dosya dizini elde edebilirsiniz. Parçalama işleminde :
-İndex.php
-Header.php
-Footer.php
-Functions.php
-Single.php
-Page.php
-404.php
-Sidebar.php
-Style.css
-Category.php
Yukarıdaki tema dosyaları olmazsa olmazlardır diyebiliriz. Belki 404.php olmasa da olur fakat olması sizin yararınızadır. Bu dosyalardan biraz bahsedelim.
–İndex.php : Bu dosyada sayfanızın temel kodları yer alır. Genelde
içerisinde yer alır. Sayfanın statik kısmı buradadır. Bu sayfa olmadan wordpress’ entegre işlemi başarısız olur.
–Header.php : Bu sayfada sitenin en üst kısmı yer alır. Menü , slider, meta etiketleri , head kısmı vs. Bu sayfayı wordpress’in get_header(); fonksiyonu ile sayfanıza dahil edebilirsiniz.
Footer.php : Sitenin en alt kısmıdır ve bileşenler de içerisinde yer alır. Genelde
olarak adlandırılır. Böyle olması parçalama işleminizi de kolaylaştırır.
Functions.php : Burada yer alan kodlar sayfanın bileşenlerini oluşturmak için vardır. Gerek sidebar gerekse footer kısmında yer alan bileşenleri ve menüleri panelde görüntülemek için gereklidir. Sitemize eklenecek her özellik bir fonksiyon sayesinde dahil edilir ve kodlar da tahmin edilebileceği gibi functions.php sayfasına eklenir.
Single.php : Tekil yazıların bulunduğu bölümdür. Burada anasayfada yer alan bir yazıya tıkladığımızda yazının detayları yer alır.
Page.php : Wordpress sayfanızda yer alan sayfaları listelemek için kullanılır. Hakkımda , iletişim , gizlilik gibi oluşturulan sayfalar page.php sayfasında açılır.
404.php : Bu sayfanın anlamı ismi gibi basittir. Bu sayfada yanlış url yazan kullanıcılara hata verir. Hata sayfanıza istediğiniz yazıyı yazabilirsiniz hatta daha iyisi index.php ‘ye yönlendirebilirsiniz.
Sidebar.php : Sidebar bölümünü bilirsiniz , burada bileşenler yer alır. Arama , son yazılar , popüler yazılar, reklam vs. Bunlar sayfanın sağ ve solunda olabilir.
Category.php : WordPress sitenizde yer alan kategorilerin açıklamaları bu sayfada yer alır. Örnek olarak php kategorisindeki yazıları bu sayfada ister detaylı olarak açabilir isterseniz bu kategoriye sahip yazıları kısaltılmış haliyle listeleyebilirsiniz.
Style.css : Bu dosya olmadığı zaman kurulum gerçekleşmez. WordPress panelinde “sorunlu temalar” olarak görebilirsiniz. Bu dosyayı dahil etmek için ise <?php bloginfo(‘template_url’); ?> fonksiyonunu kullanmanız gerekir.
Şayet bu klasörlerin dışında bir sayfa yapmış ve onu sayfaya dahil etmek istersenizrequire,require_once,include fonksiyonlarından bir tanesini kullanabilirsiniz. Diğer temel sayfaları wordpress ototmatik olarak tanıdığı için direkt tanımlamak yeterlidir.
Temel anlamda belirlenen temayı klasör şeklinde wordpress tema dosyalarının içerisinde attığımızda temayı başarılı bir şekilde kurabiliriz. Sayfaların detaylarını ve alacakları kod parçacıklarını sonraki makalelerimde sunmak isterim. Görüşmek üzere 🙂