1 – Site Haritası Oluşturma
Site haritası oluşturmak google için önemli bir detay ve çalışmadır. Bu özelliği web master tools bölümünden yapabileceğiniz gibi xml-sitemaps.com adresinden de yapabilirsiniz. http://www.xml-sitemaps.com adresine giderek de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Diğer bir site ise Google XML Sitemaps. Bu site wordpress sitesi olan arkadaşlar için oldukça ideal.Otomatik olarak site haritasını oluşturur ve size sunar. Bunu https://wordpress.org/plugins/google-sitemap-generator/ adresinden eklentiyi edinerek kullanabilirsiniz.2 – Arama Motorlarını İzlemek
Google Webmaster Araçları : Web sitenizi google tarafından izletebilirsiniz. Yine bu işlemleri google webmaster tolls bölümünden yapabilirsiniz. http://www.google.com/webmasters/tools sayfasından sitenizin google tarafından nasıl göründüğünü , sitenize günde , haftada , ayda kaç ziyaretçi geldiğini , site haritası gönderme işlemlerini , tarama hataları ,anahtar kelimeler , sayfa indexlemeleri gibi bilgileri buradan edinebilirsiniz. Bing Webmaster Araçları ( http://www.bing.com/toolbox/webmaster ) : Tıpkı google webmaster araçları gibi bing için de webmaster araçlarını inceleyip sitenizi üst sıralara çıkarmak için kullanabilirsiniz. Microsoft Free SEO Tool (http://www.microsoft.com/web/seo) : Microsoft firması da sitenizi sıralamada üst sıralara çıkarmanız adına önerilerde bulunuyor. Bu adresi de incelemenizde fayda var.3 – Sayfa Hızını Kontrolü
Sitenizin açılış hızı oldukça önemlidir.Kullanıcıların aradıkları bilgiyi bulabileceği birçok site varken sizin sitenizi fazla beklemesi oldukça saçma.Üstelik bir sonraki tercihlerini de sizden yana kullanmayabiliyorlar. Web sitenizin kaç saniyede açıldığını ve genel site hızını mobil ve masaüstü olarak ölçebileceğiniz http://developers.google.com/speed/pagespeed/insights adresini bir ziyaret etmenizde fayda var. Ek olarak aşağıdaki diğer alternatif üç adresi de inceleyebilirsiniz.- GTMetrix : www.gtmetrix.com
- Pingdom : http://tools.pingdom.com/fpt
- Web Page Test : www.webpagetest.org
4 – Sayfa Hızınızı Artırın
Yukarıda sayfa hızınızı kontrol etmenizi önermiştim.Şimdi eğer sayfa hızınızdan memnun değilseniz yapmanız gerekenlere bakalım. Zaten google gibi r10 analiz ve wmaraci gibi siteler de bu bilgileri size şeffaf bir şekilde öneriler ile birlikte sunarlar.Aşağıda bazı araçlar ile sayfanızın hızını nasıl artıracağınızı gösterdim.- CloudFlare : Ücretsiz CDN hizmeti sunan bir servistir. (www.cloudflare.com)
- Compressnow : Resim yükleme, sıkıştırmak ve boyutlarını küçültmek için kullanabileceğiniz , neredeyse birçok web sitesinin kullandığı servis. (www.compressnow.com)
- Online YUI Compressor : Sitenizdeki Javascript ve Css dosyalarını küçülmek için kullanabileceğiniz bir araçtır (www.refresh-sf.com/yui)
- JSCompress : Javascript .js dosyalarını birleştirmeye yarayan bir araçtır (www.jscompress.com)
5 Anahtar Kelimeler Bulun
- Alexa (www.alexa.com) : Buradan sizin rakibiniz olan sitelerin anahtar kelime bilgilerine ulaşabilir , iyileştirmeler yapabilirsiniz.
- Bing Anahtar Kelime Aracı (www.bing.com/toolbox/keywords) : Buradan kullanacağınız anahtar kelimeler için fikir edinebilirsiniz. Hangi kelime ne kadar aranmış gibi bilgileri bulabilirsiniz. Ek olarak bu araç için ücret gözetilmiyor.
- Follow.net (www.follow.net) : Buradan yüksek trafik ve reklam almanıza yarayacak anahtar kelimelere ulaşabilirsiniz.
- Google AdWords (www.google.com/AdWords) : Tıpkı bing anahtar kelime analiz aracı gibi bu servisi de kullanarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Google Analytics (www.google.com/analytics) : Bu servis hemen hemen her web sitesinin kullandığı bir servistir.Sitenizi google izlemeye başlar ve size bir kod gönderir. Bu kod sayesinde sitenize kim , nasıl , hangi sayfalara , hangi anahtar kelimeler ile girmiş gibi bir sürü bilgiyi edinebilirsiniz. Daha birçok özelliği size ücretsiz bir şekilde sunar.
- Keyword Eye (www.keywordeye.com) : Günde 10 kelime analizi yapmanıza yarayacak ücretsiz bir servistir.
- Uber Suggest (www.ubersuggest.org) : Gireceğiniz kelimelere göre sizlere anahtar kelime varyasyonları üreten ücretsiz bir servistir.
- Wordstream (www.wordstream.com/keywords) : Size anahtar kelime tavsiyeleri sunan ücretsiz bir servistir.