Wordpress ile en çok kullanılan popüler eklentileri beraber inceleyelim. Hepsi birbirinden güzel ve oldukça kullanışlı. Sayısız eklentisi olmasına rağmen bunlar kendilerini en çok öne çıkarmış olanlar.
Wordpress kullanan herkes mecburen eklenti de kurmak zorundadır. Temelde bize akismet eklentisini verir. Oldukça kullanışlı olan bu eklenti spam yorumlara karşı güvenliği sağlar. Böylece istemesek de bir eklentiyi kullanmış oluruz. Tabi istersek onu da pasif hale getirebiliriz. Eklentiler farklı farklı özellikler katarlar sitemize. Sosyal paylaşımdan e-ticaret’e kadar. İletişim formunu bile eklentiler sayesinde sayfamıza dahil edebiliriz. Sonuç olarak bir wordpress sitesine makyaj yapmak ve kullanıcıya daha hoş göstermek için eklentiler şarttır.
Şimdi bu öve öve bitirilemeyen temel popüler eklentilere bir bakalım. Toplamda 30 adet var.
All in One SEO Pack: WordPress sitenize seo ayarları yapmanızı sağlayan güzel ve kullanışlı bir eklentidir. Birçok optimizasyon seçeneği sunar.
Akismet: Sitenize yapılan yorumların spam olup olmadığını kontrol eder. Güzel bir eklentidir ve hemen herkes kullanır. Ayrıca panelden de bu yorumları kontrol edebilirsiniz.
Google XML Sitemaps: Arama motorlarınızın sitenizi daha iyi indekslemesini sağlar ve özel bir XML site haritası oluşturur..
Contact Form 7: Ajax tabanlı bir iletişim formu eklentisidir. Farklı farklı formlar oluşturmanızı sağlar. Bir satırlık kod ile güzel bir form oluşturabilirsiniz.
NexGen Gallery: WordPress sitenizde galeri kullanacaksanız zira bu eklenti oldukça faydalı olacaktır. Sıralama , başlık ekleme , alt etiketi ekleme gibi özelliklere sahiptir. Galerinin tasarımı ise hoşunuza gidecektir.
WP Super Cache: Sitenizde yer alan sayfaları statik bir html sayfasına çevirip kullanıcıya öyle sunar. Bu sizin sunucunuzu ve sayfa hızınızı olumlu yönde etkiler. Olmazsa olmazlardan diyebiliriz.
Google Analytics for WordPress: Sitenizi google analystic ile ölçümlüyorsanız bu eklenti işinize yarayacaktır. Google Analystic’i sayfanıza entegre etmenize yarar.
WP Touch: Neredeyse en başta tercih edilen eklentilerden birisidir. Bu kadar önemli olması responsive mantığında yatar. Sayfaları artık sadece bilgisayarda görüntülemediğimiz için sayfalarınızı mobil uyumlu yapması oldukça faydalı. Günümüzde sadece bilgisayar uyumlu site kalmadığı için eklentiyi kurmadıysanız hemen şimdi kurmaya başlayın.
WordPress Importer: Sitenizde yedekleme yapmak isterseniz bu elbette WordPress Importer eklentisi sayesinde mümkün. Yazılar , resimler, kategoriler , menüler vs tüm bilgilerinizi bu eklenti sayesinde yedekleyebilirsiniz.
JetPack by WordPress.com: Pek çok farklı özelliği ile kendi barındırdığınız (self-hosted) WordPress sitenizi bulut bilişimden faydalanarak güçlendirmek için kullanılabilecek son derece faydalı bir eklenti. Tüm özelliklerine bu yazıda yer vermek mümkün değil, o yüzden eklenti sayfasına göz atmanızda fayda olabilir.
Fast Secure Contact Form: Diğer form eklentilerinden farkı ,özel yönetim panelidir. Sınırsız sayıda form oluşturması da artılarından sadece bir tanesi.
WP Page Navi: WordPress sayfanızda yazıların alt kısmında yer alan sayfalama bölümünü daha fazla kişiselleştimenize yarar. Sonuçta görünüm çok önemli olduğu için ne kadar ufak bir eklenti olsa da bir köşede durmalı.
WordPress SEO by Yoast: Arama motoru optimizasyonu(seo) için en çok tercih edilen eklentilerden bir tanesidir.
Share Buttons by Lockerz: WordPress sitenizde yer alan yazılarınızı diğer sosyal ağlarla paylaşma ikanı sunar. Yaklaşık 100 adet seçenek sunan güzel bir eklentidir.
WP e-Commerce: Sitenizde ürün satışı yapacaksanız bu eklenti şart. Alışveriş yapabilmek için gerekli tüm özellikleri barındırır. E-Ticaret eklentisi üstelik ücretsizdir.
Google Analyticator: Sitenize google analystic’i entegre etmenizi sağlar. Verilerinizi google üzerinden takip edebileceğiniz gibi kendi panelinizde de görüntüleyebilirsiniz.
Yet Another Related Posts Plugin: Okunan yazıya ait belirlenen özellikler çerçevesinde yazıları listelemeye yarar. Bir yazıyı okurken o konuya benzer konuları vs listeledir. Oldukça yaygın kullanılır.
Tiny MCE Advanced: Toplamda 16 eklenti paketini de içerisinde bulunduran eklenti , içerik eklerken bize zengin seçenekler sunar.
Sociable: Yine sosyal paylaşım yapmanızı sağlayan bir eklenti daha. Bu eklenti de çok tercih edilir ve işlevi oldukça açık.
Really Simple CAPTCHA: Contact Form 7 için geliştirilmiş olan Really Simple CAPTCHA eklentisi diğer formlar tarafından da kullanılmaktadır. Amacı doğrulama yapmaktır ve kullanıcının bot olup olmadığını test eder.
GTrans: Google Translate ile aynı görevi görür. Sitenizdeki tüm yazıları bir tıkla istenen dile çevirebilirsiniz.
WP to Twitter: Sitede yer alan yazılarınızı twitter’da paylaşmak için geliştirilmiş olan yaygın bir eklentidir.
Broken Link Checker: Sitenizdeki bozuk linkleri size uyarı mesajı olarak gönderir. Binlerce yazısı olan bir siteyi kontrol etmek zor olacağından bu eklenti işimize çok yarayacaktır.
Add This: Toplamda 330 sosyal paylaşım ağında yazılarınızı paylaşmanızı sağlayan yine güzel bir eklenti.
W3 Total Cache: Sitenizin performansını arttırması için oluşturulmuş bir eklentidir. Ne kadar performans yüksek olursa o kadar kullanıcı için iyi olacaktır.
Buddy Press: WordPress sitenizi kullanıcılar tıpkı bir sosyal medya gibi kullanabilirler. Kendi profillerini oluşturup kendi aralarında sohbet edebilirler. Sitenize ekleyip kullanıcılarınızı daha tatmin edebilirsiniz.
WP-DB-Backup: Veri tabanınızı tablolar ile birlikte yedeklemenizi sağlayan güzel bir wordpress eklentisidir.
Smart YouTube Pro: Youtube videolarını ve video listelerini sitenizin istediğiniz kısmında göstermenizi sağlar. Tercih edilirse kullanışlılığını size ispat edecektir.
Re-Direction: Sitenizde 301 yönlendirmelerini yönetmenizi ve 404 sayfa bulunamadı hatalarını takip etmenizi sağlar. Çok karmaşık ve yoğun siteler için tercih edilebilir.
WP Polls: Tasarımdan ödün vermeyen bir anket eklentisidir.