2008 yılında duyurulan ve Türkiye’de sayılı derecede geliştiricisi olan açık kaynaklı e-ticaret web uygulaması olan Magento Pypal ve ebay ortaklığı ile kurulmuş olup php tabanlı yazılmıştır. Zend Framework gibi profesyonel ve güçlü bir araçla oluşturulan Magentoprofesyonel derecede bir E-commerce çözümüdür diyebiliriz. Veritabanı olarak da mysql kullanmaktadır.
Magento‘nun birçok api,tema ve modülü mevcuttur. Free versiyonu olan Magento Community Edition sürekli güncellenen ücretsiz bir versiyonudur. Şayet Magento‘yu CE kurmayı düşünüyorsanız bir VDS kiralamanız mantıklı olacaktır. Sıradan hosting paketlerinin sistemleri çok yavaş ilerlediği için ağır kalabilir. Magento CE genelde orta boy ve küçük şirketler için uygundur. Magento‘yu kullanırken cache işlemleri sunucu trafiğini fazla meşgul edeceğinden trafik iyi olmalıdır zira sitemiz çok kasabilir.
Şayet bir profesyonel çözüm arayışı içerisinde iseniz yani fazla modül,api kullanmayacaksanız opencart çoğu kişi gibi benim de tavsiyemdir. Magento‘nun üç adet versiyonu bulunmaktadır. Magento Community Edition aralarında ücretsiz olanıdır. Magento Go ve Magento Enterprise Edition ise ücretlidir.
Magento‘yu kullanmak ve modül yazım hiç de kolay bir iş değildir. Bu yazılım sıradan firmalar için birkaç beden büyük diyebiliriz. Modülleri ve apileri kullanıp siteye entegre etme işini yapabilecek kadar iyi bilgiye sahipseniz işin üstesinden gelebilirsiniz fakat bu da yine fazla zamanınızı alacaktır.
Kaynak sorununa gelecek olursak Türkçe kaynak oldukça azdır. İngilizce kaynak okumak zorundayız ama bunu zorunluluk olarak görmemek lazım zira gerçek bilgiyi bize ingilizce kaynaklar verecektir. Sonraki yazımda da magento kurulumuna değinmek isterim. Şimdilik görüşmek üzere.