Geliştirilen bir sistemin ya da geliştirme platformlarında asıl şirket dışında bir kişi yada firmalar tarafından geliştirilmiş ve satılmış olan yazılım parçacıkları olarak adlandırılabilir. Yani ortaya çıkan asıl yazılımdan bağımsız olarak bu yazılımı geliştirmek amaçlı 3. şahıs kişilerinin ek bir bileşen ya da modül paketleri denebilir. Bunu visual studio programında kurulan nugget gibi düşünebilirsiniz.
3. parti yazılımları daha net kavramak adına her zaman yaptığımız gibi bir örnek verebiliriz. Bilgisayarımıza yüklenmiş programları ele alalım. Google Chrome ya da Paint.net tarzı yazılımlar en güzel örneklerdir. Bunlar birer 3.parti yazılımıdır ancak windows işletim sisteminin kurulduğunda onunla beraber gelen Internet Explorer ya da Paint gibi yazılımlar ise 3.parti yazılımlar değillerdir.
Burada Internet explorer ya da paint örneğinde doğrudan işletim sistemi üreticileri tarafınca geliştirilip sunulduğu için bunlar birer 3. parti yazılımlar değillerdir. 3. parti yazılımları seçeceğimiz zaman oldukça dikkatli olmamız gerekir zira ne kadar geliştirme amaçlı bu yazılımlar ortaya çıkmış olsa da güvenilirliği tartışılır. Bilgisayarınıza 3. parti yazılımlardan herhangi birisini yükleyeceğiniz zaman dikkatli olmalısınız her zaman için.
İyi çalışmalar.